TuureParkkinen Eturyhmäpolitiikkaa, oireidenhoitofokusta, merkantilismia, monopoleja ja kasvuRIIPPUVUUTTA kyseenalaistaen. Juuribugin ratkaisemista ja pelisuunnittelunäkökulmaa ehdottaen. "If you want the truth to stand clear before you, never be for or against."

Kahvinkeittimestä 200e pääomatuloveroa – sekä Maliranta että trollaajat oikeassa

Ainakin YLE ja Talouselämä uutisoivat Etlan tutkimusjohtajan Mika Malirannan väitteistä, että

  1. omistusasuminen heikentää työvoiman liikkuvuutta ja lisää työttömyyttä
  2. omistusasunnon omistajat saavat asunnostaan “ikään kuin eräänlaista asuntotuloa”.

Monet trollaajat (mm. Päivän Byrokraatti) innostuivat etsimään muita esimerkkejä ”fiktiivisistä tuloista”, joita joku byrokraatti voisi keksiä verottaa – kuten auton tai kodinkoneiden omistaminen.

Kyllä! Sekä Maliranta että trollaajat ovat (harmikseen) oikeassa.

Omistusasuja saa asunnostaan reaalista pääomatuloa asunnon tuottaman "asumispalvelun" muodossa. Samoin auton omistaja saa autostaan pääomatuloa autoa käyttäessään. Jos vältät kahvinkeittimesi avulla keskimäärin kahden 1,20 e –ärräkahvin ostamisen päivässä saat (olettaen 0,20e/kuppi energia- ja materiaalikulut) vuodessa keittimestäsi noin 730 e reaalista pääomatuloa, josta veroneutraliteetin nimissä tulisi langeta maksettavaksesi lähes 200 e vuosittainen pääomatulovero.

Tämä on hyvä esimerkki siitä, miksi pääomatuloverotus ylipäänsä on typerää ja kannustaa turhaan yksityisomistukseen, esim. liisauksen tai muun tehokkaamman jakamistalousmallin sijaan. Pureuduin tähän joulun alla Nykypäivässä julkaistussa mielipidetekstissä (eka juttu vasemmalla):

http://www.digipaper.fi/nykypaiva/126672/index.php?pgnumb=18

Jos sinä ja minä asumme toistemme omistamissa asunnoissa, menee vuokrista molempiin suuntiin pääomatulovero. Jos asumme omissa asunnoissamme, ei veroa tarvitse maksaa.

Mutta omistus- ja vuokra-asumisen eri arvoiseen verokohteluun parempi ratkaisu olisi poistaa vuokrien pääomatulovero (ja muut omistusasumisen veroedut) kokonaan – ja verottaa sen sijaan kaikkien kiinteistöjen sijaintiarvoa, riippumatta siitä asuuko niissä kukaan. Tämä sijaintiarvo antaa mille tahansa kiinteistönomistajalle täysin ansiotonta tuloa ja luo kannustimen tehottomaan käyttöön.

Sijainnin omistaminen ei ole minkään työllä ansaitun tai reaalista tuottavuutta lisäävän investoinnin omistamista, vaan kyseessä on rajallinen etuoikeus (vrt. patentti tai taksilisenssi), jonka tuotto on puhdasta "economic rent":iä. Se on verrattavissa yksityiseen verotusoikeuteen:

http://rootbug.org/Ns1

http://tuureparkkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176974-maa-eli-sijainti-%E2%80%93-monien-monopolien-aiti

http://tuureparkkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/185107-akateeminen-taloustiede-unohtaa-mina-en-%E2%80%93-tulonjakokysymysta-siis

Sijaintia pitäisi verottaa, vaikka kaikki tulot jouduttaisiin tilittämään Ruotsiin*, koska kiinteistömarkkinat eivät toimi muuten tehokkaasti. Nytkin on asuntopula ja samalla tuhansia asuntoja tyhjillään.

*Tietysti Ruotsiin maksamista parempi idea olisi jakaa tuotto suomalaisille kansalaispalkkana tai eliminoida sen avulla vaikka yhteisövero, ALV ja kaikki ansiotuloverot vaikka 15 000 e vuosituloihin asti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Valtio estää tehokkaasti verotuksella joustavan siirtymisen paikkakunnalta toiselle.
Asunnon omistaminen ei lisää työttömyyttä vaan verotus estää työn perässä muuttavan aikeita kymmenien tuhansien ylimääräisillä kustannuksilla.

Miksi työtön ei vaihda paikkakuntaa ja laita omaa asuntoaa vuokralle muuttaessaan toiselle paikkakunnalle josta vuokraa perheelleen asunnon.

Ei koska vuokraamalla omistamansa oman asuntonsa saat pääomatuloa josta sinua verotetaan. Vuokratulo on pääomatuloa, josta vuokranantaja maksaa veroa 30 prosenttia, 30 000 euroa ylittävältä osalta 33 prosenttia.

Toinen este muuttamiselle toiselle paikkakunnalle on tietysti oman asunnon myynnistä aiheutuvat kustannukset (välityspalkkio) ja uuden asunnon ostamisesta aiheutuvat varainsiirtoverot (ostaja vastaa varainsiirtoverosta). Kiinteistökaupassa 4 % ja asuntokaupassa 2 % kokonaishinnasta.

Valtio rankaisee työtöntä asunnon omistajaa sen lisäksi, että hän on jäänyt työttömäksi ja harkitsee muuttavansa työn perässä toiselle paikkakunnalle.

Kolmas ja tietysti suurin este ovat perhesuhteet, puolison työ, lasten koulu ja sosiaalinen elämä.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Juuri kaikista sanomistasi syistä vuokralla asumista tulisi suosia. Sen sijaan meillä asuu 75% omistusasunnoissa, joita saattaa ylipäätään olla vaikea myydä vaikeina aikoina. Usean ihmisen osalta tämä omistusasumisen suomiminen on johtanut osaltaan myös turhiin riskin ottoihin. Harvoin kuuluu sitä itkua, mitä pitäisi juuri pieniltä paikkakunnilta, joista on ostettu asunto ennen kuin esim. paperitehdas lopetettiin. Asunnon arvon menetystä ei korvata, eikä myynnistä syntynyttä tappiota voi vähentää mistää jos on asunut asunnossa 2 vuotta.

Heli Hämäläinen

Valtio voisi ryhtyä markkinatakaajaksi ja mikäli joudut muuttamaan pienelle paikkakunnalle, voit asua siellä vuokralla. Vuokralla asuminen olisi siis subjektiivinen oikeus. Valtio ostaisi kämpän ja kantaisi riskin arvonalenemisesta. Itse maksaisit vain vuokraa kämpästä. Sitten jos joutuisit muualle, lähtisit vain kämpästä.

Maksettuani putki-, sähkö- ja data- ja julkisivuremontit, kassa alkaa paistamaan. Nythän sitä asuntotuloa syntyy, mutta saanko poistaa nuo remontit jotenkin?

Asuntoni tontti on oma ja siitä menee kiinteistöveroa. Kaupungilla asuntotonttien vuokrat ovat alle sen mitä niistä saataisiin kiinteistöveroa. Mitä tuloa tuo on ja voisiko sitäkin verottaa?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

"Jos sinä ja minä asumme toistemme omistamissa asunnoissa, menee vuokrista molempiin suuntiin pääomatulovero." Jos vuokrat kattavat vain pääomamenot, vesi, tele ja sähkö maksetaan erikseen, ei käsittääkseni synny verotettavaa pääomatuloa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jouni Halonen

Vuokramenoa ei voi vähentää verotuksesta. Molemmat maksavat saamastaan vuokrasta pääomatuloveroa. Vuokrasta ei voi vähentää vesi, sähkö eikä telemaksuja ellei vuokranantaja peri niitä vuokrassa.

Vuokratuloa ovat vuokran ohella myös muut vuokralaisen vuokranantajalle maksamat maksut, kuten vesimaksu ja autopaikan vuokra.

Vuokranantaja voi vähentää vuokratuloistaan tulojen hankkimisesta aiheutuneet kulut, kuten asunto-osakkeen hoitovastikkeen ja omakotitalon kiinteistöveron.

Osakehuoneiston peruskorjauksesta aiheutuneet kulut vähennetään vuotuisin tasapoiston vaikutusaikanaan, enintään 10 vuodessa. Peruskorjauksessa huoneistoa muutetaan aikaisempaa paremmaksi. Perusparannusta ovat esimerkiksi kylpyhuoneen tapetin korvaaminen kaakeleilla ja parvekkeen lasittaminen ensimmäistä kertaa.

Vuosikorjauskulut voi sen sijaan vähentää maksuvuoden vuokratuloista. Vuosikorjauksessa huoneisto palautetaan alkuperäistä vastaavaan tilaan. Esimerkkejä siitä ovat seinän maalaaminen ja uuden jääkaapin ostaminen.

Toimituksen poiminnat