TuureParkkinen Eturyhmäpolitiikkaa, oireidenhoitofokusta, merkantilismia, monopoleja ja kasvuRIIPPUVUUTTA kyseenalaistaen. Juuribugin ratkaisemista ja pelisuunnittelunäkökulmaa ehdottaen. "If you want the truth to stand clear before you, never be for or against."

"Huono suhdannepolitiikka" on oikeiston intresseissä

Osmo Soininvaara kirjoitti taas mainion blogitekstin vasemmiston kriisistä. Mutta mukana oli eräs melko idealistisen optimistinen väite:

Hyvä suhdannepolitiikka ei ole oikeistolaista eikä vasemmistolaista” …

“Korkeaan verotukseen, hyvinvointipalveluihin ja tulonsiirtoihin perustuvan pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan puolustaminen on vasemmistolaisuutta, mutta niin kuin myös Sixten Korkman sanoo, hyvä suhdannepolitiikka on vain hyvää suhdannepolitiikkaa ilman poliittista leimaa.”

Ei. "Huono suhdannepolitiikka" on ymmärrettävästi eturyhmäoikeiston intresseissä.

1. Vähäinen työvoiman kysyntä ylläpitää työntekijöiden huonoa neuvotteluasemaa.

2. Laman turvin saadaan helpommin ajettua läpi “vaikeita päätöksiä” rakennemuutoksista (joista valtaosa olisi toki ihan hyviä muutoksia, jos samalla saataisiin kokonaiskysyntä ja –tarjonta tasapainoon, mutta osa merkantilistista ja eturyhmäriistokapitalistista kakkaa).

3. Odottamaton deflaatio ja inflaatio ovat tulonsiirtoja velkojien ja velallisten välillä. Lisäksi odotettu deflaatio nostaa reaalikorkotasoa ja siten ylläpitää korkeampia tuottovaatimuksia myös reaalisille investoinneille.

Lisäksi tämä deflaation muodossa tuleva pääomatulo on VEROTONTA!

Eturyhmäpoliittisessa kädenväännössä kukaan ei sano ääneen (tai tajua), että vähänkin korkeampi inflaatio nostaa reaalista pääoma- ja yritysverotusta selvästi! Verot maksetaan nominaalisista pääomatuloista, ja inflaatio "vähennetään" vasta verojen jälkeen. (Tämä tekee myös mm. asuntojen myyntivoittojen verovapaudesta huomattavasti suuremman edun kuin miltä se näyttää.)

Toisaalta epävakaa ja ennakoimaton inflaatio kusee kyllä pidemmällä aikavälillä myös vähätuloisten pakkiin nostamalla investointien riskipreemioita ja siten pääoman tulo-osuutta.

 

Mitä oikeasti pitäisi tehdä

Jos oikeasti haluttaisiin vähentää pääoman tulotasoa, pitäisi omaksua vakaa, korkeampi tavoiteinflaatiotaso (tai eliminoida käteinen) ja keskittyä karsimaan ansiottomia etuoikeuksia sekä yksityisiä monopoleja. Mm.

– poistaa koulutuspaikkarajoituksia
– ajaa maan arvon verotusta ja
– luonnollisten monopolitoimialojen (sähköverkot, Euroclear Finland jne.) kansallistamista sekä
– maksimoida yritysten välinen kilpailu ja poistaa esteitä uusien haastajayritysten markkinoilletulolta

Soininvaara kysyy olennaisen kysymyksen:

“Nyt joudumme miettimään, mitä vasemmistolaisuus oikein tarkoittaa työelämässä ja hyvinvointipolitiikassa.

Onko vasemmistolaisuus ahdingossa olevan, kohtalaisen hyväpalkkaisten työntekijöiden, 'työväen aristokratian', puolustamista muiden alojen kustannuksella?”

Vastaukseni tähän löytyy aiemmasta blogitekstistäni:

“Aivan alunperin ‘vasemmisto’ oli Ranskan vallankumouksen jälkeen se puoli, joka pyrki poistamaan epäoikeudenmukaisuutta kyseenalaistamalla ja murtamalla vallitsevia etuoikeuksia. Tähän tavoitteeseen olisi hyvä palata – hieman laatikon ulkopuolisilla näkökulmilla. Nyt se on (Orwellin Eläinten vallankumouksen tyyliin) puolestaan jumahtanut itsekin ‘saavutettujen etujen’ vartijaksi – puolustamaan niitä ajastaan jälkeenjääneitä keinoja, joilla hallitsevat insitituutiot oikeuttavat asemaansa.”

 

Mikäli kiinnostaa reilu, kestävä ja kasvuriippumaton markkinatalous 2.0, joka mahdollistaa maksimaalisesti kaiken oikeasti halutun kasvun, kannattaa liittyä Root Bug:in sähköpostilistalle osoitteessa rootbug.org ja lukea lisää kirjasta Fixing the Root Bug (sähköisenä tai paperisena). Listalle liittyvät saavat (pian) kirjasta ilmaisen näytteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat