TuureParkkinen Eturyhmäpolitiikkaa, oireidenhoitofokusta, merkantilismia, monopoleja ja kasvuRIIPPUVUUTTA kyseenalaistaen. Juuribugin ratkaisemista ja pelisuunnittelunäkökulmaa ehdottaen. "If you want the truth to stand clear before you, never be for or against."

Liittosolidaarisuus 2.0: Lakkoon Saksan "sorrettujen" työläisten puolesta!!!

Jos suomalainen AY-liike haluaa oikeasti perinteisin menetelminsä edistää:

- suomalaisten työntekijöiden ansiotasoa
- suomalaisten työntekekijöiden neuvotteluasemaa
- suomalaista työllisyyttä
- työn tulo-osuutta BKT:stä
- Suomen vientikilpailukykyä

niin tässä olisi siihen voittava strategia:

Vaatikaa roimia palkankorotuksia saksalaisille ja hollantilaisille työläistovereillenne! Kaikin mahdollisin työtaistelun keinoin, laillisin tai laittomin.

Eikä vain siksi, että se olisi todellista kansainvälistä työläisten välistä solidaarisuutta, vaan ihan oman etunne nimissä.

Kuten pääministeri Sipilä puheessaan totesi (7:02):

“Esimerkiksi saksalainen työnantaja miettii ensisijaisesti, miten työ voidaan jatkossakin tehdä kotimaassa…”

Ja juuri tämä saksalaisten työnantajien ja poliitikkojen riistomerkantilistinen asenne on se, minkä takia “ongelmiin joutuneissa kriisimaissa, kuten Irlannissa ja Portugalissa on [jouduttu tekemään] paljon rankempia päätöksiä kuin me nyt Suomessa esitämme.” (5:55)

On ymmärrettävä, että mitkään palkkatason leikkaukset (suorat tai epäsuorat) eivät voi parantaa Suomen hintakilpailukykyä, jos Saksa, Alankomaat ja Belgia tekevät samanlaisen sisäisen devalvaation perässä.

Onko Sipilä sopinut Merkelin kanssa, että eivät tee? Enpä usko. Todennäköisesti saksalaiset miettivät yhä, miten die Arbeit saadaan pidettyä in der Heimat.

Toisaalta sama kilpailukyvyn tasoittuminen euromaiden välillä voitaisiin saavuttaa nostamalla reilummin saksalaisten, belgialaisten ja hollantilaisten palkkatasoa! Se olisi myös koko euroalueen sisäisen kysynnän kannalta parempi tilanne, sillä nykyinen investointi- ja kysyntälama vaatisi alemman reaalikorkotason, jonka korkeampi (hinta- ja palkka)inflaatio mahdollistaisi.

Sen sijaan Merkelin riistomerkantilisti-Kamerad Sipilä vaatii “[t]ätä [pidetään-työ-kotimaassa] henkeä ... enemmän Suome[en]" ja on päättänyt jatkaa Kreikan ja Portugalin (ja nyt myös Ranskan) velkaannuttamista samalla kun vaatii Kreikkaa maksamaan velkansa takaisin :D Ei mitään ristiriitaa?

Tähän mukaan lähtiminen, jos mikä, on kreikkalaisten työläistoverien pakkiin kusemista.

 

Disclaimer: Allekirjoittanut ei pidä lakkoilua (kartellien harrastamaa terrorismia ja kiristystä) mitenkään reiluna neuvotteluvälineenä tai "työmarkkinamekanismina" ja kannattaa työmarkkinoille oikeasti Solidaarisuus 3.0:aa eli "mosh pit -solidaarisuutta": Sen sijaan että rinkiin mennään kynärpäät pystyssä kaverien kanssa selät vastakkain ja hutkitaan muita ("rikkureita") turpiiin, kaikki tuuppivat toisiaan pehmeät ruumiinosat (kuten olkavarsi) edellä ja jos joku kaatuu, tällä annetaan tilaa ja tämä autetaan ensin ylös ennen kuin "kamppailu" jatkuu. Suomen työmarkkinoille tarvitaan enemmän "kaikki pelaa" -meininkiä kuin "vahditaan kaverin selustaa (ja etuoikeuksia" -mentaliteettia.

Kovuus ei ole vahvuutta.

Mosh pit solidaarisuudesta lisää kirjan Fixing the Root Bug luvussa "3.2.1 Maximal Economic Security with Maximal Flexibility – Flexicurity and Antifragility".

Tuure Parkkinen
kirjailija, sarjayrittäjä, generalisti, ironisti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tiedoksi,että AY-liike koittaa ajaa ulkomailla parempia oloja jo työntekijöille joka tasoittaa meidän kilpailukyky eroja. Odottaisin myös yritysten tätä tekevän,mutta sitä on turha odottaa.. päinvastoin,siellä kehoitetaan väkivaltaisesti estämään paikallisen ay-liikkeen pystyttäminen (tässä tapauksessa en tarkoita eurooppaa).

Käyttäjän TuureParkkinen kuva
Tuure Parkkinen

Oikeasti pidemmällä tähtäimellä se kaikkien maiden neuvotteluaseman takaava tekijät pitäisi olla tarpeeksi mataalat reaalikorot ja siten tarpeeksi matalat pääoman kustannukset ;) Mutta ne voidaan euroalueella saavuttaa vain nostamalla inflaatiotasoa ja se vaatii sen, että palkkoihin yleisesti pitäisi saada nostopaineita.

Siihen taas paras ratkaisu siihen ei tietenkään olisi vahvempi liittojärjestäytyminen, vaan vahva fiskaalinen ruiske vaihtotaseylijäämämaissa (Saksa, Belgia, Alankomaat), joka saisi siellä palkkatason nousemaan ihan työvoimapulan takia (: Sit kun inflaatiotaso on uudessa korkeammassa tavoittessa (esim. 6 %), ei fiskaalista velkaantumista enää tarvita - reaalikorkojen leikkausvara riittää tasoittamaan talouden:
rootbug.org/Ns3

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Koko ajan kasvavalle osalle yrityksiä ei töiden tekeminen nimenomaan Suomessa ole enää olennaista. Olennaista on, että työt tai alihankinnat tehdään siellä, missä se on edullisinta, muuten yritys ei pärjää kansainvälisessä kilpailussa.

Tuure iskee asian ytimeen, etujen suhteen neuvotteluosapuoli nykyään ei niinkään ole työnantajat, se pitäisi etsiä muiden maiden työntekijöistä. Yritys voi kyllä kertoa, mikä on suomalaisen työn kilpailuasema muissa maissa teettämäänsä työhön verrattuna.

Toimituksen poiminnat