TuureParkkinen Eturyhmäpolitiikkaa, oireidenhoitofokusta, merkantilismia, monopoleja ja kasvuRIIPPUVUUTTA kyseenalaistaen. Juuribugin ratkaisemista ja pelisuunnittelunäkökulmaa ehdottaen. "If you want the truth to stand clear before you, never be for or against."

Omat munat korissa – miksi Hitler oli Einsteinia enemmän yrittäjä

  • Skin in the game. Omat munat pelissä.
    Skin in the game. Omat munat pelissä.
  • Kaikki innovointi ei ole yrittäjyyttä. Kaikki yrittäjyys ei ole kovin innovatiivista (eikä tarvitsekaan olla).
    Kaikki innovointi ei ole yrittäjyyttä. Kaikki yrittäjyys ei ole kovin innovatiivista (eikä tarvitsekaan olla).
  • Omat munat korissa – miksi Hitler oli Einsteinia enemmän yrittäjä

Nonneh, 2 vuoden blogibaatti takana. Jatketaan jollain todella kuumalla ja seksikkäällä aiheella.

Yrittäjyys. Kuuminta hottia.

Jos harkitset yrittäjäksi ryhtymistä sillä perusteella, että se on piireissäsi coolia, se kuulostaa parhaalta tavalta purkaa luovia paineitasi tai jostain isänmaallisesta velvoitteesta, minulla on sinulle tärkeä viesti:

Älä tee sitä!!
 

Monet, ml. Lean Startup -kirjailija Eric Ries, haluavat kovasti kutsua kaikenlaista innovointia ja aloitteellisuutta "yrittäjyydeksi". Eric määrittelee yrittäjiksi kaikki, jotka toimivat hänen  "startupissa", hänen määritelmänsä mukaan. Ericin "startup"-määritelmä taas kattaa kaikki "ihmisinstituutiot, jotka on suunniteltu uusien tuotteiden ja palveluiden luomiseen epävarmoissa olosuhteissa" (vap. suom.).

Tällä määritelmällä "yrittäjyydestä" tulee vain "innovoinnin" trendikkäämpi synonyymi.

Itse määrittelisin yrittäjyyden seuraavasti: "aloitte(id)en eteenpäin vieminen omalle riskillä". Tässä jälkimmäinen puolisko on se merkittävä tekijä, joka erottaa yrittäjyyden kaikenlaisesta yleisestä innovoinnista tai aloittellisuudesta.

Lisäksi on tärkeä muistaa startup-yrittäjyys on vain yksi, hyvin spesifi yrittäjyyden muoto kaiken yrittäjyyden joukossa. Tästä lisää myöhemmässä blogikirjoituksessa.

Vaikka "yrittäjyyden" määritelmäni on Riesin määritelmää rajatumpi, sallii se kuitenkin hyvin monenlaisen yrittäjyyden. Esimerkiksi Martin Luther King, Jeesus, Gandhi ja Hitler olivat kaikki kovan luokan yrittäjiä. Mikään ei esim. sano, että yrittäjän pitäisi tavoitella rahallista tai reaalitaloudellista voittoa. Yrittäjä voi haluta nähdä maailmassa monenlaista muutosta. Myös "impact-yrittäjyydestä" aion kirjoitella jatkossa paljon.

Sen sijaan esimerkiksi Albert Einstein ei pärjää yllämainituille hahmoille yrittäjyydessä alkuunkaan. Hän kehitti nerokkaita teorioita, jotka ovat mullistaneet käsitystämme maailmankaikkeudesta ja mahdollistaneet myös hyvin vaikuttavia käytännön sovelluksia ja innovaatioita. Mutta näitä hän kehitti pääasiassa muiden rahoituksella ilman omaa merittävää omaa taloudellista riskiä.

Perusteellisempi versio tekstistä löytyy kolmannella kotimaisella sivuiltani:
https://www.tuure.us/single-post/2017/12/15-01-skin-in-the-game

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat