TuureParkkinen Eturyhmäpolitiikkaa, oireidenhoitofokusta, merkantilismia, monopoleja ja kasvuRIIPPUVUUTTA kyseenalaistaen. Juuribugin ratkaisemista ja pelisuunnittelunäkökulmaa ehdottaen. "If you want the truth to stand clear before you, never be for or against."

Startup = Tiimi vapaaehtoisia orjia etsimässä neulaa heinävaltamerestä

  • Lannistunut yksisarvinen, jolta on pelimerkit vähissä ja kynttilä lähes loppuunpalanut.
    Lannistunut yksisarvinen, jolta on pelimerkit vähissä ja kynttilä lähes loppuunpalanut.
  • Startup-yrittäjyys on vain yksi, hyvin spesifi yrittäjyyden muoto.
    Startup-yrittäjyys on vain yksi, hyvin spesifi yrittäjyyden muoto.

Startup-yrittäjyys. Vielä kuumempaa hottia.

Jos harkitset startup-yrittäjäksi ryhtymistä siksi, että kaikilla kavereillakin on ja että on coolia olla founderi, minulla on sinulle yksi viesti:

Seis! Älä tee sitä!

 

Ensinnäkin, kaikki innovatiivisuus ei ole (yhtä paljon) yrittäjyyttä. Yrittäjyyteen kuuluu olennaisena osana riskien ottaminen ja kantaminen.

Toisenakin, startup-yrittäjyys hyvin spesifi, sitova, ja riskikäs yrittäjyyden muoto.

Startup-yrittäjyys on itsetuhoisimpia länsimaisia olemisen muotoja, sotatilan ulkopuolella.

Steve Blankin määritelmä startupille on: "väliaikainen organisaatio, joka on luotu skaalautuvan liiketoimintamallin etsimistä varten."

"Skaalautuvuus" tarkoittaa sitä, että:
- palvelu on laajennettavissa suuren käyttäjämäärään ilman suuria marginaalisia kustannuksia, että
- asikashankinta on kustannustehokasta (suhteessa asiakkaiden "elinkaariarvoon", customer lifetime value), ja että
- markkina on merkittävän kokoinen.

"Väliaikaisuus" on suhteellista, sillä monesti onnistuneen startupin rakentaminen edellyttää 4-7 vuoden sitoutumista hankkeeseen.

 

Myös startup-yrittäjyyden sisällä on monia erilaisia liiketoimintamalleja. Erilaisten bisnesten dynamiikkaan sopivat myös hyvin eriaiset rahoitusmuodot. Sijoituksen hakeminen Venture Capital -yrityksiltä ei todellakaan ole paras ratkaisu kaikkiin tapauksiin. Tulen käsittelemään erilaisa rahoitusstrategioita tässä blogissa laajemmin.

Jos haet yrittäjyydeltä "passiivisia tuloja" tai "taloudellista riippumattomuutta", kannattaa unohtaa startup-yrittäjyys ja tutkia muunlaisia online-yrittäjyyden muotoja (kuten dropshippaaminen, nettikurssien myynti, tai blogaaminen).

Yrittäjyys ei ole kaikille. Startup-yrittäjyys vielä harvemmille. Englanninkielisessä blogissani laajemmin, millaisia asioita pitää osua kohdalleen, ennen kuin startupin perustamista kannattaa tosissaan harkita:
https://www.tuure.us/single-post/2017/12/15/A-startup-a-team-of-expendable-self-made-slaves-on-a-suicidal-quest-for-a-needle-in-a-sea-of-haystacks

Jos nämä kyvyt ja luonteenpiirteet kuitenkin sattuvat kuvaamaan juuri sinua, startup-yrittäjyys voi tarjota sinulle vertaansa vailla olevaa jatkuvaa oppimista ja jännitystä. Pahimmillaan ja parhaimmillaan se voi olla kuin eläisi elokuvaa. On hyvä pitää mielessä, että tosimaailmassa valtaosa jännittävimmistä trillereistä saa useinkin farssin piirteitä ja päätyy kamaliksi tragedioiksi. (Niistä harvoista menestystarinoista vain kirjoitetaan ja saarnataan enemmän.)

Eikä sovi myöskään unohtaa, että elämä ei ole matka – vaan musiikkia, soittoa ja tanssia, jossa loppu ei ratkaise, vaan se että muistaa nauttia, tuntea, ja kasvaa matkalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Mielenkiintoista luettavaa.
Jatkappa kirjoittelua. Tämä aihe on vaikea ja kokemukset voivat olla vain henkilökohtaisia, koska startupeista mitään tieteellistä teoriaa ei voi syntyä, mutta kirjavia käytäntöjä sitäkin enemmän.

Toimituksen poiminnat